welkom!
op
plantdagen
vrijdag 6 december (van 10u – 15u)
zaterdag 7 december (van 13u – 16u)
zondag 8 december (van 10u – 15u)
met frisse goesting
werkhandschoenen en botten
de verwarmende soep, thee en speculaas zullen klaarstaan!
welkom!
op
plantdagen
vrijdag 6 december (van 10u – 15u)
zaterdag 7 december (van 13u – 16u)
zondag 8 december (van 10u – 15u)
met frisse goesting
werkhandschoenen en botten
de verwarmende soep, thee en speculaas zullen klaarstaan!
Een film van Joris van der Kamp – Nederland – 2024
S-poire doet mee met Food.Film.Fest. van Voedsel Anders!
Op zondag 24 november om 19u30 vertonen we in Heverlee, Paul Van Ostaijenlaan 19, de hoopvolle documentaire Bomen op mijn land. Daarin zijn boeren en boerinnen uit België en Frankrijk met elkaar verbonden door hun geloof in duurzame landbouw in harmonie met de natuur. We laten ons samen inspireren door hartverwarmende voorbeelden van boslandbouw.
Kom je graag kijken? Stuur dan een mail naar info@s-poire.be De vertoning is gratis, plaatsen zijn beperkt.
Bekijk de trailer hier.
Over Food.Film.Fest.
Welkom op Food.Film.Fest., een filmfestival van Voedsel Anders gedragen door lokale groepen, organisaties en vrijwilligers. Er zijn vertoningen in heel Vlaanderen en in Nederland. Een overzicht vind je hier.
Over Voedsel Anders
Voedsel Anders en haar 29 lidorganisaties ijveren samen met tal van burgers, lokale groepen en bedrijven voor agro-ecologie als alternatief voor het huidige industriële voedselsysteem. Agro-ecologie is een internationale beweging die voedselproductie, natuur, eerlijke handelsrelaties en respect voor de boer met elkaar verbindt.
Hands-on sessie, begeleid door Jeroen Wymeersch en Andreas, spurtkampioen 200m bramen vlechten
Wanneer? zondag 8 september 2024 van 14:00 tot 17:00 uur
Waar? in S-poire in Holsbeek, zie: https://s-poire.be/?page_id=2
Wat? De oude perenboomgaard wordt omgevormd tot een gevarieerd voedselbos. En ja, daar groeien nu bramen! Nuttig, maar hoe kan je ze effectief beheren?
In deze workshop leer je:
Bijdrage: €15, voor de workshop, fruitige drank en perensnack
Meenemen:
Inschrijven
Stuur een e-mail naar Saar van den Berg via info@s-poire.be
De plaatsen zijn beperkt!
De peren hangen te blinken, welkom om mee te komen oogsten!
We plukken conferences op:
We oogsten die dagen tussen 9u en 16u, met ladders en plukstokken, plukzakken. Dat materiaal is aanwezig. Achteraf genieten we samen van een drankje en wat lekkers. Als je een hele dag komt, zorg dan zelf voor een picknick.
Je krijgt een zakje vers geplukte peren mee naar huis.
Wie graag mee peren verwerkt is ook welkom:
Voor het drogen spreken we een moment af. Het persen is 2 keer een hele dag.
En voor alle toffe peren: oogstfeest op zondag 29 september (van 14u – 17u) met veel perenlekkers en muziek.
Hiervoor komt later nog een feestuitnodiging.
Wil je erbij zijn, genieten van de nazomer en samen oogsten/verwerken?
Stuur dan een korte mail naar info@s-poire.be
Vermeld wanneer je komt (dag en uur). Ik maak een soort oogst- en verwerkplan ; ) en stuur je een mail terug met uitgebreidere info.
zondag 1 en 8 september
conference-peren plukken
week van 2 – 6 september
peren drogen, stoven,…
dinsdag 10 en woensdag 11 september
sap persen (peer, appel-peer, peer-gember,…)
zondag 29 september
feest in s-poire, open dag, eten en drinken, muziek
Data met een knipoog naar de weergoden. Meer info volgt half augustus.
Heb je een idee/voorstel? Wil je graag meedoen en dat al even zeggen? Ik hoor het graag via info@s-poire.be
georganiseerd door Avansa Oost-Brabant, begeleid door Marc Van Hummelen
op 4 mei te gast in s-poire
alle info op
https://avansa-oostbrabant.be/activiteiten/vijfdaagse-voedselbospioniers-cursus
welkom op de tweede editie van de beruchte bramen-workshop met Jeroen van de Bramenbrigade
op (paas)maandag 1 april van 14u tot 16u30, met achteraf thee, netelsoep en bezoek s-poire
bijdrage: 10 à 15 euro
inschrijven/vragen: stuur een mail naar info@s-poire.be
Bramencursus zomer 2023
Na de open dag op 1 oktober, wat een feest was dat!, volgden rustige en zachte herfstweken.
In die tijd zijn er al enkele rijen bessen, een heleboel bloembollen, rabarber en munt geplant. Tussen de buien door ; )
Op zaterdag 16 december (vanaf 10u) en zondag 17 december (vanaf 11 uur) planten we verder: (piep)jonge boompjes en struiken, o.a. duindoornbessen, meer aalbessen en jostabessen, hazelaars, lindes, appelboompjes, kerselaars, pruimelaars, lijsterbessen, populieren.
Zin om mee te helpen? Stuur dan een bericht naar info@s-poire.be
We overlopen ’s ochtends eerst even wat we gaan doen (wie, wat, waar, hoe), maken het terrein (verder) plantklaar, planten en mulchen.
Op de middag is er voor iedereen brood met soep, thee.
Werkhandschoenen en laarzen zijn praktisch, eigen spade ook, maar er zijn ook extra handschoenen en spades aanwezig.
frisse, grillige peren, zonder herbiciden of pesticiden,
aan perelaars die begin jaren ’60 geplant zijn, geënt op onderstam van kwee
zondag 1 oktober:
open dag in de boomgaard (van 13u tot 17u)
Door het warme en vochtige weer in september, waren de peren eerder rijp dan verwacht en zijn de meeste peren al geplukt.
Je kan zondagmiddag de laatste peren van dit seizoen komen plukken, van een drankje en een muziekje genieten, plannen voor de boomgaard bekijken en ideeën uitwisselen,…
De peren met een hoekje af hebben we intussen verwerkt tot lekker sap (peer met appel, met gember, met kwee), gedroogde en gestoofde peren.
Te proeven en te koop.
dinsdag 19, woensdag 27 september:
afhaalmoment bestelde peren
Pyrus Communis Conference
Een oude klassieke perenboomgaard wordt omgevormd tot een gevarieerder voedselbos. Maar nu staan er bramen! Dat is goed, want bramen zijn op vele vlakken nuttig.
Maar, hoe ga je ermee om?
Hoe kan je bramen relatief makkelijk beheren, ook op grote oppervlakte? Zonder machines, enkel met de zeis en met de hand?
Hoe geef je ze een plaats in het geheel?
Hoe werken ze mee in jouw voordeel zonder je kopzorgen te bezorgen?
Dat leren we in deze praktische workshop.
Breng mee: stevige werkhandschoenen, en eventueel een zeis met ruigteblad en kniptang.
Duurtijd +- 2u.
Inschrijven via degewilligewilgen@gmail.com
prijs €12